Oppositie veroordeelt unaniem ‘leugens’ rond Eurostadion

Alle oppositiepartijen namen tijdens de Brusselse gemeenteraad het woord “leugens” in de mond toen ze het hadden over de communicatie van schepen van Sport Alain Courtois (MR) en burgemeester Yvan Mayeur (PS) rond de publieke investering in het nieuwe voetbalstadion op parking C. Het stadsbestuur wil dat het dossier in een breder kader gezien wordt.

Naast Fabian Maingain (FDF), Johan Vandendriessche (N-VA) en Marie Nagy (Ecolo-Groen) kwam er maandagavond voor het eerst ook hevige kritiek van de cdH-politici op de aanpak van het schepencollege in het dossier van het zogenaamde Eurostadion, dat vanaf juli 2019 de thuisbasis moet worden voor voetbalclub RSC Anderlecht. Voormalig schepen voor Mobiliteit Christian Ceux noemde het duo Courtois-Mayeur ‘twee megalomanen die de stad Brussel leiden’ en vroeg zich af ‘wat ze nog meer verbergen’.

Afgelopen weekend kondigde de stad aan dat er een deal was over het nieuwe stadion tussen bouwheer Ghelamco en Anderlecht, waardoor Ghelamco nu kan beginnen met de vergunningsaanvragen bij de gemeente Grimbergen. Daarbij raakte bekend dat de stad Brussel jaarlijks vier miljoen zal bijdragen voor de uitbating van het stadion. ‘Dit bedrag was niet opgenomen in het oorspronkelijke bestek, maar wel toen de drie consortia gevraagd werden een Best and Final Offer (BAFO) in te dienen’, verduidelijkte eerste schepen Courtois.

Maar voor de oppositie ging het erom dat de Stad in haar communicatie naar bevolking en gemeenteraad steeds heeft volgehouden dat er geen euro overheidsgeld naar het stadion zou gaan. ‘Ik heb altijd bedoeld dat er geen geld naar de bouw van het stadion zou gaan. Dit geld is voor de uitbating’, aldus Alain Courtois.

Burgemeester Mayeur verdedigde de investering als een socio-sportief project, waarbij de stad plaatsen ter beschikking zal stellen aan kansarme jongeren. ‘Anderlecht moet ook aanwezig zijn in onze buurten, en de club moet zijn waarden uitdragen naar onze jongeren.’

Via voetbal kunnen Brussel en België volgens Mayeur ‘de wereld verleiden’. ‘Daarom huren we kantoren in het stadion en ruimtes waar we mensen kunnen ontvangen. Nu zijn we niet thuis in een stadion waar we nochtans eigenaar van zijn. Dat moet in de toekomst anders’, aldus nog de burgemeester.

Ook schepen van Financiën Philippe Close (PS) verdedigt de financiële tussenkomst van de stad: ‘In vergelijking met andere nationale stadia in Europa zijn wij uiterst creatief geweest om een tussenkomst of waarborg in de bouw te vermijden’, zei hij.

‘Daar gaat het niet over’, reageerde Fabian Maingain opgewonden. ‘Het gaat erom dat u gelogen hebt. U hield steeds vol dat er geen euro publiek geld in zou kruipen. Bovendien zegt u dat het een nationaal stadion zal worden, dan vraag ik u: waar is de federale overheid in deze constructie? De stad Brussel draagt de volledige last van deze investering.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *