Buurtbewoners eisen flankerende maatregelen bij bouw Eurostadion

=> wij vinden de woordbreuk van de betrokken politici ook niet kunnen hopelijk krijgen zij de rode kaart in 2018

Er moeten flankerende maatregelen genomen worden om de leefbaarheid en veiligheid rond het nieuwe Eurostadion te verzekeren. Dat zegt de Grimbergse burgemeester Marleen Mertens in een reactie op het bereikte akkoord over de bouw en de uitbating van het nieuwe stadion. Ook de buurtcomités zijn er niet gerust in en dringen aan op extra maatregelen.

Deze week bereikten de stad Brussel, bouwheer Ghelamco en voetbalclub Anderlecht een akkoord over de uitbating van het nieuwe voetbalstadion op de Heizel. Gisteren deelden de betrokken partijen op een persconferentie mee dat Anderlecht op 1 juli 2019 het nieuwe stadion zal openen. (Lees ook: ‘Anderlecht verhuist vanaf 2019 naar parking C’)

Buurgemeenten willen garanties over mobiliteit en veiligheid

Voor de vergunningen zal Ghelamco echter moeten aankloppen bij onder meer de gemeente Grimbergen. Parking C ligt immers op grondgebied van Grimbergen en dus in Vlaanderen maar is wel eigendom van de stad Brussel. Grimbergen herhaalt daarom andermaal dat de initiatiefnemers ook werk zullen moeten maken van flankerende maatregelen om de leefbaarheid en de veiligheid in de buurt te garanderen.

Zo moeten er tussen de gewesten afspraken gemaakt worden over de inzet van politie- en brandweerdiensten. Ook over de mobiliteit, de parkeermogelijkheden, de lawaaihinder en de afwatering zal er eerst meer duidelijkheid moeten komen. Een eisenpakket waar ook buurgemeente Wemmel al langer op aandringt.

Buurtcomités stellen zich vragen

Ook de buurtcomités Verregat, Panorama en parking C vzw stellen zich vragen bij het bereikte akkoord. Brussels schepen Courtois en minister Vanhengel benadrukten in het verleden altijd de nul-kost van het nieuwe stadion. Nu blijkt dat de stad Brussel jaarlijks 4 miljoen euro zal ophoesten en dit gedurende 20 jaar. Dit roept grote vraagtekens op bij de intellectuele eerlijkheid van de initiatiefnemers”, zeggen de verschillende actiecomités in een persbericht.

“Ook werd op de persconferentie gemeld dat alle overheden en buurtbewoners gewonnen zijn voor dit project. Jammer genoeg wachten wij nog steeds op geruststellende antwoorden in verband met de veiligheid, de geluidsdruk en de mobiliteit”. De buurtcomités dringen daarom aan op betrokkenheid en volledige transparantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *